Herredsfoged Troels Winther
(Omkr 1425-1514)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Mette Pedersdatter

Herredsfoged Troels Winther

  • Født: Omkr 1425
  • Ægteskab: Mette Pedersdatter
  • Død: 7 marts 1514, Astrup, Brøns Sogn, Tønder Amt i en alder af ca. 89 år
Billede

punkttegn  Generelle notater:

TROELS WINTHER, formentlig født omkring 1430/40 død 1503/14
Gårdmand på Astrupgård, Brøns sogn, Hviding herred.
Nævnes i alt 16 gange i årene 1470-1503 i forskellige tingsvidner, før st som herredsfoged i Hviding herred, senere som sandemand, efter at sønn en Svend Troelsen har overtaget hvervet som herredsfoged. Af et tingsvid ne fra 1514, som er et arveforlig mellem hans børn, fremgår. at han er død .
På enkelte bevarede originaldokumenter findes hans segl endnu, som vis er et våben
Gift med METTE, som lever endnu i 1514 ifølge ovennævnte arveforlig. 4 bø rn kendes, se nedenfor.
Børnene kendes fra arveforliget, hvor de nævnes ved navn og døtrenes ægte fæller nævnes. På grund af dette arveforlig er der ingen grund til at tr o, at Troels Winther har haft flere børn, der har nået voksen alder.
Kendskabet til Astrupgard-slægen skyldes oprindelig nogle slægtsoptegnels er, foretaget af provst Niels Nielsen Astrup i Roager, som hans søn medbra gte til Norge, og som siden er blevet opbevaret hos den norske del af slæg ten. Optegnelserne bygger hovedsageligt på gamle dokumenter, som provst en i sin ungdom har studeret på fødegården. Det er formentlig delvis de sa mme dokumenter, som vi andre i dag kan læse i f.eks. Hviding herreds tingb og 1741, hvor gårdens daværende ejer, sognefoged Peder Bjørn, lod tinglæ se 26 dokumenter tilbage fra 1488 vedrørende gårdens jordtilliggende o.a.
Slægtsoptegnelserne er karakteristiske ved, at så længe oplysningerne gæl der de mandlige besiddere al selve gården. er de korrekte nok, men det, d er er nævnt om konerne, er mere fantasipræget.
Om Troels Winthers kone Mette hedder det f.eks., at hun var datter af "ve lbårne junker til Trøjborg Peder Rantzau", og dette er givetvis ikke rigti gt. Selvom Troels Winther måske var lavadelig. hvilket i øvrigt er uklar t, ville han næppe have mulighed for at ægte en datter fra den fornemme Ra ntzau-slægt, og rent kronologisk kendes ingen Peder Rantzau til Trøjbor g, der kan passe som far til Mette. Oplysningen skal formentlig ses s om en fantasifuld forherligelse af det faktum, at der til Astrupgård hør te nogle enge i Misthusum, som blev kaldt Peder Rantzaus enge.
Vedrørende Troels Winthers forfædre fortælles det i de omtalte slægtsopte gnelser, at hans far var en adelsmand fra Vendsyssel ved navn Svend Winthe r, som havde dræbt en anden adelsmand i en duel og derfor var flygtet t il fystedømmet Slesvig. Her ægtede han Anna, datter af velbårne Eiler Ju el til Astrupgård og fik gården med hende. Om denne beretning må man sig e, at det meste nok ikke passer Det er meget sandsynligt, at Troels Winthe rs far har heddet Svend, da hans formentlig ældste søn hedder Svend, m en at han skulle komme fra Vendsyssel. er meget tvivlsomt. Det er ikke mul igt at finde en adelsslægt Winther deroppe fra, som han passer ind i. H an er givetvis fra egnen, hvor navnet Winther i 1400-tallet forekom bå de i Skærbæk og i og omkring Ribe.
En sammenhæng med en Juel-slægt er også sandsynlig, men om det er som ove nfor anført, kan ikke siges. Den noget særprægede præst Johannes Oldendo rp i Haderslev (1524-1566)skriver i sin selvbiografi, at hans mor var fjer nt beslægtet med Astrupgård-slægten, og at de begge stammer fra en Juul-sl ægt, der var udbredt i Ribe og i Hviding herred. Efter Johannes Oldendorp hs formulering kunne det ligeså godt være Troels Winthers kone, der v ar af denne slægt, og i det hele taget må sammenhængen siges at være he lt uklar.
Det skal til slut pointeres, at der intet dokumentarisk belæg er for eksi stensen af personerne Svend Winther, Anna Juel og Eiler Juel, hvorfor al le de uhyre mange anetavler, hvor Troels Winther optræder bør stoppe med h am. Fremtidig forskning må så vise, om der kan skaffes rimeligt grundlag f or at føre slægten længere tilbage. (Fra Svend Jakobsen og Hans-Ole Mør ks samling.)
Kilde: Ingrid og Kaj Schmidt's hjemmeside


Billede

Troels blev gift med Mette Pedersdatter. (Mette Pedersdatter blev født omkring 1440 og døde efter 1514 i Astrup, Brøns Sogn, Tønder Amt.)


Billede

Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 18 oktober 2016 med Legacy 8.0 fra Millennia